Kubatowie z Cyganki

Więcej
8 lata 2 miesiąc temu #18416 przez Szymon Gruca
Kubatowie z Cyganki was created by Szymon Gruca

Kolejna dobra wiadomość, tym razem z Naszego Archiwum;

Szanowny Panie Jacku!

Uprzejmie informuję, że w okresie styczeń-marzec 2016 r. do zasobu Archiwum Państwowego w Częstochowie akta metrykalne przekazały następujace Urzędy Stanu Cywilnego:
- Ciasna
- Herby
- Koniecpol
- Lubliniec
- Opatów
- Pajęczno
- Przystajń
- Secemin

Serdecznie zapraszamy do zaglądania na facebook AP Częstochowa: https://www.facebook.com/Archiwum-Pa%C5%84stwowe-w-Cz%C4%99stochowie-1689609617983163/

Pojawiają sią tam różne ciekawe informacje z działalności i ciekawostki z zasobu - np. ostatnio o umieszczeniu skanów akt metrykalnych z naszego zasobu na www.szukajwarchiwach.pl

Z poważaniem 
Magdalena Wawrzkiewicz-Gajda
Kierownik Oddziału ds. archiwów zakładowych i przechowalnictwa

W zeszłym roku księgi spływały do lipca. W tym będzie dużo z Częstochowy, myślę o ślubach i zgonach. Wg nowej Ustawy trafią te zapisane przed 1937. To duże wyzwanie dla USC, bo księgi muszą być zakonserwowane. Widziałem już te księgi przygotowane do wysyłki.

Szymon Gruca | www.gruca.gmedia.pl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 2 miesiąc temu #18417 przez Jacek Tomczyk
Replied by Jacek Tomczyk on topic Kubatowie z Cyganki
Panu Mariuszowi bardzo dziękuję za interesujący tekst. A innych namawiam do pisania podobnych opracowań. Bo jak pisze Pan Mariusz "Człowiek żyje tak długo, jak żyje o nim pamięć"

Więcej
8 lata 2 miesiąc temu #18421 przez Andrzej Kuśnierczyk
Replied by Andrzej Kuśnierczyk on topic Kubatowie z Cyganki
Chciałbym mieć takich rodzinnych kronikarzy jak p.Mariusz.
Pozdrawiam. Czytałem z zainteresowaniem.

Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #18423 przez Florian Huras
Replied by Florian Huras on topic Kubatowie z Cyganki
Panie Mariuszu serdecznie witamy w gronie pasjonatów, odkrywców rodzinnych historii. Zapewniam, że ci którzy "mają kota" na punkcie genealogii doskonale Pana rozumieją. Tych którzy w genealogii widzą niegroźne dziwactwo odsyłać będę do Pana tekstu. Powodzenia. Huras Florian

Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #18424 przez Michał Urbaniak
Replied by Michał Urbaniak on topic Kubatowie z Cyganki
Panie Mariuszu, pięknie Pan to opisał. To sposób widzenia również mnie bardzo bliski. Mam wrażenie, że odgrzebując kolejnych przodków, przywracam pamięć o nich. O tych ludziach, którzy żyli i przeminęli. O tych dzieciach, co to pomarły, ledwo się urodziły. I wszystkich innych. Odtwarzamy życie z tamtych czasów.

Więcej
8 lata 1 miesiąc temu #18467 przez Janina Ogórkiewicz
Replied by Janina Ogórkiewicz on topic Kubatowie z Cyganki
Panie Mariuszu, mam takie same odczucia. Wciągnęły mnie te poszukiwania na dobre. Przy każdym nowym, kolejnym odkryciu kogoś z moich przodków przeżywam wzruszenie i radość. Dzielę się zdobytymi wiadomościami z moją najbliższą i dalszą rodziną.Może ktoś z nich zarazi się pasją poznawania przeszłości i będzie chciał poznać swoje korzenie.

Czas generowania strony: 0,000 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie