- Otrzymane podziękowania: 615
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Przysposobienie czyli adopcja. Wojciech i Jadwiga Teresa Tekla z Zabłockich małżeństwo Janiszewscy przed Sądem Pokoju Okręgu Wieluńskiego dnia 5/17.10.1846 r. przysposobili sobie Stanisława Jakuba Józefa Podczaskiego. Zatwierdzone przez Trybunał Pierwszej Instancji Pierwszego Wydziału Guberni Warszawskiej w Kaliszu 31.12.1846/12.01.1847 r. Potwierdzenie tego wydał 27.02/11.03.1847 r. Sąd Apelacyjny Królestwa Polskiego w Warszawie. Aktem Nr 31 z 16/28.04.1847 r. ksiądz Wincenty Bramiński w Kruszynie dokonał obchodu przysposobienia Stanisława Jakuba Józefa Podczaskiego przez Wojciecha i Jadwigę Teresę Teklę z Zabłockich małżeństwo Janiszewskich zamieszkałych we wsi Baby parafii kruszyńskiej.Włodzimierz Gędek napisał: Panie Michale
Przeczytałem nieznany mi dokument o przysposobieniu Stanisława Józefa Jakóba trzech imion Podczaskiego Janiszewskiego (Kruszyna LB 1847 nr 31 i wcześniejszy wyrok). Nie znam na przysposobieniach, ale wygląda, że taka była prawna konieczność, aby młodszy brat Romuald mógł przejąć dobra Kruszyńskie – jak zastrzegł to w testamencie Józef Fryderyk Martini.
Od 1813 r. właścicielami majątku Łojki była rodzina Kunert. 26.04/8.05.1874 r. Amelia Kunert sprzedała Łojki Franciszkowi Wąsowskiemu, od którego dobra te 20.06/2.07.1874 r. odkupił Władysław Borowski. Tenże wydzielił główną część majątku wraz z zabudowaniami folwarcznymi i dworem o łącznej powierzchni 516 mórg i 157 prętów i sprzedał 18.04/10.05.1879 r. Klemensowi Koźmińskiemu synowi Ignacego za 18.000 rubli.Ewa Gajownik napisał: Witam, czy w swoich badaniach natknął się Pan może na nazwisko Andrzej Jastrzębski ur.1.12.1814r. we wsi Piele w majątku Jana Królikiewicza, gdzie jego ojciec Józef był prawdopodobnie dzierżawcą. W roku 1837 Andrzej był propinatorem w Wyczerpach, a następnie (na pewno w 1872r i pózniej) mieszkał w Łojkach. Czy był tylko zarządcą majątku czy jego właścicielem - staram się to ustalić, zależy mi bardzo to mój pra-dziadek. Za wszelkie informacje będę wdzięczna. Pozdrawiam. Ewa Gajownik