Dziękuję Panu za odpowiedź, lecz mam pewne wątpliwości czy to są te młyny ponieważ ich położenie na mapie z 1787 roku jest znacznie oddalone od tego z mapy 1850, myśli Pan że to poprostu błąd w kartografii mapy 1787?
Ta mapa z 1787 i tak jest bardzo dokładna jak na swoje czasy, choć zawiera sporo uproszczeń i lokalnie nie trzyma skali. Jestem pewien, że to młyny na Suchej Wodzie (Ordonów, Rajczyków, Kołaczów, Skrobaczów) - tam po prostu nie ma innej rzeczki, na której mogły być młyny
Ostatnia7 lata 8 miesiąc temu edycja: Zbigniew Małolepszy od.
Obecnie na Suchej Wodzie, jakże trafnie nazwanym strumieniu okresowym, biorącej początek w wywierzysku, ok 150 m na prawo od mostka na drodze Zaborze - ośrodki wypoczynkowe, (jeśli jeszcze ośrodki istnieją) bywa zalew zwany w Zaborzu. Bywa bo jak wywierzysko wyschnie to strumienia nie ma. Zalew w Zaborzu widziałem kilkadziesiąt lat temu, pływałem w nim, a później porósł wikliną bo wody nie było. Strumień zasilany był wówczas wodą podskórną z otaczających lasów, już poza terenem zalewu. Te kilkadziesiąt lat temu szedłem wzdłuż strumienia do Masłońskich, i dało się spotkać zniszczone budowle drewniane w dolince strumienia.
Zresztą chyba Pan Jacek Tomczyk wskazywał notatkę z jakiejś gazety opisującą powodziowe? zniszczenia młynów w tej dolince.