Zamordowany przez Kacpra (Damazego) Macocha w 1912 roku Wacław Macoch został pochowany w Kłomnicach na cmentarzu parafialnym. Szukam fotografii nieistniejącego już grobu Wacława Macocha na cmentarzu w Kłomnicach, który został zlikwidowany w latach osiemdziesiątych. Wiem, że ktoś wykonywał fotografię tego grobu w styczniu, a w marcu już go nie było. Niestety nie wiem dokładnie w którym to było roku. Proszę o pomoc.
Nawet dzisiaj będąc w Dankowie na cmentarzu pytałam starszej Pani z rodziny Macochów własnie o Wacława!! gdzie jest pochowany...twierdziła,ze w Dankowie ale grobu nie ma.Potem zastanawiała się czy nie w Częstochowie..??
Zastanawiam się czemu w Kłomnicach?
Odpowiedź jest prosta. Ciało Wacława zostało znalezione w ZAWADZIE par. Kłomnice i tam właśnie został pochowany na koszt gminy. Władze gminy po ustaleniu tożsamości żądały zwrotu kosztów pogrzebu od rodziny ale nie wiem jak się to skończyło.
ale ciekawostka!! nie wiedziałam o tym.
albo rodzina(obecna--- nie wie albo ?)
Ta Pani miała dokładnie 89 lat(pytałam ją) więc teoretycznie powinna coś wiedzieć ale..
Sprzątała nagrobek organisty dankowskiego(z tej rodziny)
Może w parafii albo w Arch.Diecezjalnym będą jakieś dokumenty stricte kościelne.
Ostatnia4 lata 5 miesiÄ…c temu edycja: Hanna Hofman-Polańska od.
Rodzina musiała wiedzieć o grobie. Był systematycznie odwiedzany i sprzątany aż do likwidacji. Wiem to z relacji kolegi mieszkającego w Kłomnicach. Wacław był podwójnie "związany" z organistami dankowskimi: ojciec Roch i brat Nikodem.