Dzień dobry!!!
Poszukuję informacji na temat moich przodków nazwisko GRÖSCHEL, GRESZEL, GRESZLER, GRESLER oraz JERCHEL. Znalazłem dość dużo dokumentów dzięki internetowym danym, począwszy od Wielunia poprzez Danków, Łódź, Brzeziny...Wynika z nich, że przodkowie byli kolonistami pochodzącymi z Prus/Śląska dokładnie okolice Grodkowa, Namysłowa. Niestety nie mogę odszukać prawie żadnych dokumentów z tych okolic...ślad się urywa...być może zostały zniszczone lub są niedostępne w internecie albo porostu nie potrafię do nich dotrzeć Będę wdzięczny za wszelką pomoc!!!
Pozdrawiam!
Piotr Greszler
Nazwisko Gröschel(Greszel)
Józef ur 1811r w Gläsendorf, (rodzicami byli Józef i Apolonia)+ Karolina Najber ur 1814r w Seifersdorf ich dziećmi byli :
- Karol ur 1837r pod m. Grodkowem
- Anna ur 1839r
- Józef ur 1844r
- Ludwika ur 1848r
- Paulina ur 1850r Lindenau
- August ur 1852r w Lindenau
- Jan ur 1853r
Nazwisko Jerchel( Ircha)
Gotlieb Jerchel ur 1805r + Zuzanna Kaufman ur 1820r ich córką była Krystyna Ircha ur 1844r w Eisdorf pod Namysłowem
Pozdrawiam!
PG
Ostatnia2 lata 11 miesiąc temu edycja: PIOTR GRESZLER od.
Myślałem że znajdę coś na ancestry, wprawdzie jest dużo Gröschelów pod Grotkowem ale nie ma właśnie tych. Księgi kościelne z Gläsendorf są w archiwum diecezjalnym w Opolu albo u mormonów ( od 1740). Młodsze metryki od 1874 są na szukajwarchiwach albo w AP Opole.
The following user(s) said Thank You: PIOTR GRESZLER
Dodam jeszcze , że skany z wielu parafii były dostępne online na stronie AD Opole . Mnie się udało znaleźć sporo nowych danych, niestety nie zrobiłam kopii. Od dłuższego czasu strona jest nieczynna i nie ma żadnego wyjaśnienia z jakiego powodu. Pozdrawiam