Jan Milka, Janina Bernat - Zawiercie

Więcej
10 miesiąc 5 dni temu - 10 miesiąc 4 dni temu #44414 przez Filip Kowalski
Jan Milka, Janina Bernat - Zawiercie was created by Filip Kowalski
Dzień dobry,
szukam informacji o moich pradziadkach:
- Jan Milka syn Jana i Konstancji z domu Olech, urodzony 09.07.1910 roku w Zawierciu, zmarł w KL Flossenburg, zatrzymany w domu przez Gestapo w Zawierciu na początku 1943 lub pod koniec 1942 roku. Z zawodu odlewnik. Przewieziony do KL Auschwitz, a 14.03.1943 zarejestrowany w KL Flossenburg, gdzie zmarl 15.08.1943 roku. Informacje pochodzą z niemieckiego aktu zgonu.
- Janina Milka, z domu Bernat (możliwe, że po wojnie zmieniono na Biernat), córka Józefy, ur. 01.01.1907 (prawdopodobnie), w Zawierciu, zawarcie małżeństwa przed 1939 rokiem z powyższym Janem Milka. Zmarła po wojnie, w Zawierciu. Możliwe, że w okolicach 1956 roku. Pracowała na "pługowni" w Zawierciu

Zwracam się z uprzejmą prośbą o udostępnienie informacji o moich pradziadkach lub wskazanie miejsc gdzie powinienem kierować zapytania.
Ostatnia10 miesiąc 4 dni temu edycja: Filip Kowalski od.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
10 miesiąc 4 dni temu - 10 miesiąc 4 dni temu #44415 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Jan Milka, Janina Bernat - Zawiercie
Trochę Pani  doradzę, ponieważ nazwisko Milka występuje w moim drzewie. Jedna z moich prababek była  z domu Milka.
Nazwisko Milka i Olech często występuje w parafii Ciągowice (to bardzo blisko Zawiercia i dużo ludzi w Zawierciu pracowało). Milka bardziej w Ciągowicach a Olech w Rokitnie Szlacheckim.
Zna Pani datę urodzenia Jana Milki. Proszę napisać  lub najpierw zadzwonić do USC w Zawierciu i  podać datę i poprosić o odpis zupełny z aktu urodzenia , zdarza się że w akcie urodzenia zapisywano gdzie i kiedy odbył się ślub.. Może tez Pani zapytać o Janinę i ewentualnie o ślub ( dodać do dat urodzenia ca 20 lat to będzie do przeszukania około 10 lat). Jest wielce prawdopodobne, że rodzice Jana byli z ciągowickiej parafii.
Oczywiście może się zdarzyć, że ktoś posiada informacje na już , ale żeby szukać trzeba mieć punkt zaczepienia.

B. Szwarcer
Ostatnia10 miesiąc 4 dni temu edycja: Barbara Szwarcer od.

Więcej
10 miesiąc 4 dni temu #44416 przez Filip Kowalski
Replied by Filip Kowalski on topic Jan Milka, Janina Bernat - Zawiercie
Dziękuję za szybką odpowiedź. Napisałem dziś ido USC w Zawierciu w sprawie moich pradziadków. Czekam na odpowiedź. Znalazłem także Jana Milka na stronach archiwum narodowego, również czekam na skany. I zgadza się to co Pani pisze w okolicach Zawiercia to było popularne nazwisko, osoby w archiwum narodowym pochodziły z Niegowic i Rodaków.

Od siebie mogę polecić stronę:  collections.arolsen-archives.org/
Znalazłem tam już kilka dokumentów o wspomnianych wyżej przodkach z Zawiercia i okolic.

Więcej
10 miesiąc 4 dni temu #44417 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Jan Milka, Janina Bernat - Zawiercie
Przepraszam,że zrobiłam z Pana Panią. Jakoś źle spojrzałam.  Jak Pan coś już dostanie proszę napisać, jestem ciekawa skąd byli rodzice Jana.

B. Szwarcer

Więcej
10 miesiąc 4 dni temu #44424 przez Tadek Kowalski
Replied by Tadek Kowalski on topic Jan Milka, Janina Bernat - Zawiercie
Witam!
Filipie! Trop prowadzący do Niegowonic, czy Rodak, może być właściwy. W wymienionych wsiach, oraz w innych wsiach parafii w Chechle nazwisko to występowało dość często. A stąd do Ogrodzieńca, czy Zawiercia - to żabi skok. 
Pozdrawiam!
Tadek

Więcej
10 miesiąc 17 godzin temu - 10 miesiąc 17 godzin temu #44431 przez Filip Kowalski
Replied by Filip Kowalski on topic Jan Milka, Janina Bernat - Zawiercie
Dla osób szukających w Zawierciu mam informację z USC:
"akty urodzenia przechowywane są w archiwum USC w Zawierciu przez 100 lat,
Małżeństwa i zgony – 80 lat.
Po upływie tego okresu czasu – przekazywane są do Archiwum Państwowego w Katowicach.
Koperty dowodowe znajdują się w Urzędzie Miejskim – Biuro Dowodów Osobistych."

Mam już odpowiedź z Archiwum Państwowego w Katowicach, że znaleźli akt urodzenia mojego pradziadka Jana Milki z Parafii Rzymskokatolickiej w Zawierciu. Moja babcia utrzymuje, że cała rodzina pochodziła z Zawiercia, ale może w dokumentach pra-pra dziadków był ktoś spod Zawiercia. Będę informował jak dowiem się czegoś więcej.

Jako ciekawostkę dodam, że test DNA z myheritage powiązał mnie właśnie z osobą, która ma wśród przodków nazwisko Milka z Chechła :)
Ostatnia10 miesiąc 17 godzin temu edycja: Filip Kowalski od.

Czas generowania strony: 0,000 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie