No właśnie. Proszę skorzystać z linku Pani Ewy. W odpowiedniej liber copulatorum (Marriages) znajdzie Pani oba śluby prapradziadka Hieronima na skanach 128 (1920) I 426 (1928). Oczywiście, aby móc skorzystać z FS, trzeba najpierw się (darmowo) zarejestrować.
Żarek w Genbazie nie ma, za to jest Przylęk pod AD Kielce i AP Kielce.
The following user(s) said Thank You: Malgorzata W
Dziękuję bardzo za link. Której zakładki Pani użyła na stronie Family Search żeby zobaczyć wszystkie księgi dostępne dla danej parafii? Próbowałam przez Szukaj --> Zapisy oraz Szukaj --> Katalog, jednak nie widzę tak szczegółowej listy jaką Pani znalazła.
Dziękuję ponownie za pomoc! Czyli to jest ten sam Hieronim Kita, czyli mój pra-pra-dziadek. Wiedzieliśmy, że miał kolejną żonę po śmierci pra -pra-babci, z którą miał syna Tadeusza Kita. Nie wiedzieliśmy jednak, że miał dwie żony! Teraz sprawa się komplikuje, bo nie wiemy teraz czy Tadeusz Kita jest z żony z 1920 r. czy z 1928 r.
Na razie znalazłam, że Hieronim zmarł w 1942 r. W 1935 z trzeciej żony Bronisławy, urodziła się córka Stanisława Bożena Kita ale zmarła po 1 miesiącu (znalazłam to w
Deaths (Akta zgonów) 1929-1946
, nr 34, strona 191). Być może było więcej dzieci o których nie wiemy. Wydaje mi się, że zeskanowanie księgi urodzeń kończą się na 1917 r., czy mam rację?
Szukaj -> Zapisy.
A potem trzeba na piechotę, tzn.:
Szukaj według miejsca: Polska
Pokaże się strona, na której trzeba zjechać trochę w dół i kliknąć: Polska, Częstochowa, Księgi Kościoła Rzymskokatolickiego, 1226–1950
-> Przeglądaj wszystkie ...
-> Katowice
-> Żarki
The following user(s) said Thank You: Malgorzata W
W USC informację mogą uzyskać jedynie bezpośredni potomkowie, czyli Pani już nie udostępnią informacji na temat rodzeństwa dziadków/pradziadków, jeśli nie minęło 100 lat. Można próbować w kancelariach parafialnych, są księża bardzo przyjaźni genealogom, ale bywają też znacznie mniej przyjaźni.
I jeszcze zwrócę Pani uwagę na sprawę nazwisk. Zwłaszcza w XIX wieku istniały warianty zapisu nazwisk. Niewykluczone, że kiedy będzie szukała Pani np. w Przyłęku wcześniejszych pokoleń Kitów, to mogą być takie zapisy: mężatka - Kitowa, Kicina, Kitka, panna = Kitówna, Kicianka, KIcionka, syn przy chrzcie: Kitek, Kitka, Kicik. Kiedy Kicik dorastał mógł wrócić do formy Kita, albo pozostać np. Janem Kicikiem i taka forma utrwaliła się dla jego potomków. Inna sprawa to, że zwłaszcza na przełomie XVIII i XIX wieku, kiedy nazwiska chłopskie dopiero się ustalały, ta sama osoba w różnych księgach może być zapisana pod dwoma różnymi nazwiskami-przydomkami. Wśród moich przodków jest Paweł, który rodzi się jako Pala, żeni jako Michalik a umiera jako Pala.
Dziękuję za pomoc! Rzeczywiście dzięki Pana radom, udało mi się dopisać jeszcze kilka pokoleń wstecz, przeglądając księgi Parafii Przyłęk. Pojawiały się też różne formy nazwiska, jednak głównie w przypadku kobiet (Kicina, Kitówna).
Niemniej jednak dotarłam do ślepego zaułku. Znalazłam akt ślubu moich 4x pradziadków. Dzięki temu byłam w stanie dopisać też ich rodziców, czyli moich 5x pradziadków.
Nie jestem w stanie już znaleźć aktów urodzenia małżonków, mimo, iż akt ślubu mówi, że pochodzą z tej samej parafii. Księgi z tych lat są już po łacińsku, ale mimo wszystko na dane lata nie widzę konkretnych osób/ nazwisk. Czy jest Pan w stanie coś doradzić, dlaczego być może tam ich nie ma?
Ślub 31 stycznia 1837 r., Parafia Przyłęk
Akt ślubu: Michał Kita w Brzostku w domu rodzicielskim, pod numerem 7 zamieszkałym, tamże urodzonym z Antoniego i Kunegundy z Bąbków Kitów małżonków, 22 lat mającym, a Małgorzatą Woźniakówną, w Przyłęku pod numerem 45 zamieszkałą przy rodzicach i tamże urodzoną z Tomasza i Gertrudy, lat 16 skończone mająca
Szukałam w Genbazie Kielce à Przyłęk
02_1797-1825_ur
, jednak bez sukcesu. Czy to możliwe że nie wszystkie urodzenia były odnotowywane w kościele?
Ostatnia4 tygodni 2 godzin temu edycja: Malgorzata W od.