Dzień dobry,
Poszukuję wszelkich informacji o swoich przodkach o nazwiskach Jadowski, Rosikoń, Nainigier, Mraz, Brymora z Kamienicy Polskiej, Poraja i okolic. Nie mogę znaleźć połączenia z Franciszkiem Rosikoń, którego posiadam zdjęcie w rodzinnych archiwach. Utknąłem na rodzicach Franciszka Jadowskiego - Pawle i Annie z d. Bureś (Bures, Buresz) lub Hausner. Jeżeli ktoś z Państwa ma w swoim drzewie te osoby lub posiada jakąkolwiek wiedzę będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Jacek Jadowski
Proszę szukać w wyszukiwarkach cmentarzy w Poraju i Choroniu. To była dawniej parafia Przybynów. Od 1916 Choroń ma własny kościół a Poraj od ok. 1957.
W sieci są dostępne Zeszyty myszkowskie, autor Konrad Maszczyk.Sporo informacji .
I można szukać w IPN.
Co do Rosikoniów . W tych okolicach było wiele rodzin o tym nazwisku.Bez dodatkowych informacji Franciszka będzie trudno znaleźć.
Mam w swoim drzewie parę, której nie mogę dopasować Ludwik Jadowski ur. 1850r. Koziegłówki s. Antoniego ur. 1822 i Agnieszki Zamorowskiej. Szukałem inf. o rodzicach Agnieszki. Jeśli ma Pan jakieś inf. będę wdzięczny. Mam również Brymorów z Zaborza oraz nazwisko Rosikoń nie jest mi obce. Co do Pawła Jadowskiego i Anny, to odnalazłem ich akt ślubu w parafii Kamienica Polska w 1894r. W 1895 r. w Kamienicy urodził się ich syn Antonii. Paweł i Anna w chwili ślubu mieli po 21 l. czyli urodzili się ok. 1874r., Jest to o tyle istotne, że parafia w Kamienicy Polskiej była erygowana w 1869r., poprzednio Kamienica należała do parafii Poczesna. Rodzicami Pawła był Apolinary i Katarzyna z Ibkowska. W 1871 r. urodził się ich syn Franciszek w Kamienicy Polskiej. Dalsze poszukiwania aktu urodzenia powinien Pan rozpocząć w Kamienicy Polskiej, jego rodziców w parafii Poczesna. Akta dostępne są na FamilySearch.
Bardzo dziękuję, o tyle o ile nazwiska z mojego drzewa: Rosikoń, Brymora, Biczak, Bednarek, Pięta, Wieczorek, Grad, Maszczyk mam w miarę opanowane, to w przypadku Jadowskich miałem problem. Przy poszukiwaniach zwrócę uwagę na nazwisko Zamorowska - jeżeli cokolwiek mi wpadnie w oczy - odezwę się.