Moja matka, z domu Lorencka, urodziła się we wsi Filipowizna w gm. Sulmierzyce, kilka dni po odzyskaniu przez Polskę niepodległosci w 1918 roku. Jej matka, a moja babcia, wracała z mężem z Rosji i zatrzymali sie w majatku rodziców dziadka, Lorenckich. Bardzo bym sie chciała dowiedzic, czy jest jeszcze tam ktos o tym nazwisku? Babcia miała same córki, zmieniły nazwisko po wyjściu za mąż..
Ostatnia13 lata 2 miesiąc temu edycja: Małgorzata Bielawska od.
W Cz-wie przy ul. Wierzbowej 1/9 mieszkania 81-90 (trzecia klatka) mieszkają LorĘCcy. Co prawda pan domu (Loręcki znaczy się) od kilku lat już tam nie przebywa, ale jego żona być moze udzieli informacji ...
Również w Częstochowie na ul. Mireckiego na Rakowie mieszka p. Loręcka lub Lorencka, nie jest pewien pisowni. Dokładnego adresu nie znam, ale gdyby była potrzeba to mogę się tam przejść i sprawdzić chociaż numer bloku, ewentualnie popatrzeć po domofonach, może byłoby nazwisko.
Filipowizna to maleńka wieś koło Pajęczna (gmina? powiat?) i jak szukałam w googlach nazwiska Lorencki wyszło, że jest 14 osób o tym nazwisku w okolicach Pajęczna.
I co teraz?
Najlepiej by było znależć w ksiażce telefonicznej Lorenckiego i ...zadzwonić.... I o co zapytać? Jak rozmawiać? Miał juz ktoś taką przygodę?