Świadkowie : Marcin Pastecki 44 lat i Franciszek Majcher 48 lat obaj chłopi z Lubczy.
Młody : WALENTY ZAWADA, kawaler, żołnierz, syn zmarłych Kacpra i Marianny z domu Szostak, małżonków Zawada, urodzony w Lubczy i tamże w służbie mieszkający, 25 lat.
Mloda: ANNA Schab, panna, córka zmarłego Piotra i żyjącej Konstancji z domu Karnawalska, małżonków Schab, urodzona we wsi Węchadłów, w Lubczy z matką mieszkająca, 26 lat.
Trzy zapowiedzi, brak umowy przedślubnej, akt przeczytano, niepiśmienni, podpisał tylko ksiądz
Proszę przyjrzeć się Konstancji Karnawalskiej.
Oprócz tego aktu nigdzie się nie pojawia.
Wydaje mi się (być może Pani ma więcej informacji), że w tym przypadku nastąpiła pomyłka w zapisie nazwiska. Anna Schab urodziła się we wsi Węchadłów parafia Góry/k. Pińczowa. Z tym miejscem związane jest małżeństwo Piotr Schab i Konstancja ale Karwalska. Występuje w akcie ślubu, urodzin
dzieci, w akcie zgonu Piotra, w akcie II ślubu
I dzieci z drugiego małżeństwa.
Taka moja sugestia.
B. Szwarcer
Ostatnia4 tygodni 1 dzień temu edycja: Barbara Szwarcer od.
The following user(s) said Thank You: Ewa Karnawalska
Dziękuję za tłumaczenie i podpowiedz .Z nazwiskiem Karwalska spotkałam się już parę razy w moich poszukiwaniach , myślałam, że może to tylko pomyłka w pisowni .Rzeczywiście nigdzie więcej nie wystepuje Konstancja Karnawalska.Miałam nadzieję ,że może dzięki temu aktowi dowiem się coś więcej, ale widzę ,że nadal chyba jestem w tym samym miejscu. W kazdym razie dziękuje i pozdrawiam Ewa Karnawalska