W bazie Geneteka natknąłem się na kilka interesujących mnie rekordów i chciałbym poprosić o ich przetłumaczenie.
Są to akty zgonów. Jeśli dobrze odszukałem, to powinna być to rodzina, która pomarła w 1870 r.
Byłbym zobowiązany za pomoc.
Informacja dla Pana. Jeśli w przyszłości poprosi Pan o tłumaczenie aktu, proszę napisać nazwisko osoby z aktu, rok, parafię i najlepiej przesłać link do strony. Wycinki bywają kłopotliwe i nie dają pełnego obrazu pisma.
Teraz akty
30 Sielce
Zagórze 18.02.1870 r godz. 9
Stawił się Antoni Gemborski/Gęborski robotnik dniówkowy 40 lat i Mateusz Kasprzyk rolnik 60 ze wsi Sielce.
Oświadczyli, że 16.02.br o godz 24 umarła MAGDALENA GEMBORSKA/GĘBORSKA, 1, 5 roku, zamieszkała we wsi Sielce z rodzicami, urodzona we wsi Chlewiska, córka Antoniego Amalii z domu Zych, małżonków Gęborski.
Formułka
Akt 96
Sielce
Zagórze 4.04.1870 godz 9
Stawił się ANTONI GĘBORSKI, górnik, 40 lat i Karol Tarkas? 60 lat że wsi Sielce.
Oświadczyli, że 3.04.br o godz. 2 umarła KONSTANCJA GĘBORSKA , 8,5 roku, córka Antoniego i Amalii z domu Zych, małżonków Gęborski, zamieszkała z rodzicami we wsi Sielce, urodzona we wsi Wandów.
Formułka
Akt 114
Sielce
Zagórze 11.04.1870 godz. 11
Stawił się Antoni Gęborski, 45 lat, górnik i Edward Legutko stolarz 31 lat, ze wsi Sielce.
Oświadczyli, że 11.04.br o godz. 2 umarł
FRANCISZEK GĘBORSKI, 4 lata, zamieszkały z rodzicami we wsi Sielce, urodzony tamże, syn Antoniego I Amalii z domu Zych, małżonków Gęborski.
Aktu urodzenia Magdaleny w Chlewiskach nie udało mi się znaleźć, może w p . Borkowice?
Konstancja urodziła się 9.09.1861/125 we wsi Wandów parafia Borkowice (mazowieckie)
W akcie zgonu zapisano, że Franciszek urodził się we wsi Sielec ale to błąd. Urodził się 19.03.1866 /akt 70 w we wsi Rzucanów parafia
Chlewiska.
Byla jeszcze jedna córka, Waleria.
Urodziła się 4.12.1863 r/118 we wsi Wandów parafia Borkowice.
I niestety podobnie jak rodzeństwo zmarła, 4.07.1870/118 ale w Kopalni Ksawera parafia Będzin.
Trafiłam też na zapis ślubu.
Anton Gemborski i Amalia Zycha? 1856/83
W Mysłowicach. Skany ślubów z tego roku dostępne są na stronie AP Katowice. Może chodzi o rodziców w/w dzieci?
Imię matki różnie zapisano Amalia, Amelia, Emilia a nawet Aniela.
Ojciec Antoni raz zapisany w Genetece jako Adam.
B. Szwarcer
Ostatnia6 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Barbara Szwarcer od.
The following user(s) said Thank You: Rafał Molencki
Dziękuję serdecznie za przetłumaczenie aktów oraz pozostałe informacje, muszę je wszystkie przetrawić.
Akty urodzeń wszystkich dzieci, poza Magdaleną, znalazłem. Antoni i Aniela/Amalia mieli jeszcze syna Jana Gęborskiego, urodzonego w Rzucowie w 1859 r. Ślub jego rodziców w roku 1856 jest więc całkiem możliwy, choć Mysłowice dziwią.
Oznaczałoby to, że z Mysłowic wyjechali w rejon Chlewisk na okres ~1857 - 1869, po czym wrócili i osiedli w Sielcach, gdzie dzieci poumierały.
W Genetece znalazłem też rekord aktu zgonu Anieli Gęborskiej z 1870, jest dostępny na familysearch:
www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ...-DNX?i=38&cc=2115410
Skan 39, pozycja 147
Zastanawiam się czy to ta Aniela Gęborska. Wiem o niej tylko tyle, że w 1881 już nie żyła (informacja z aktu ślubu Jana Gęborskiego, jej syna).
Raz jeszcze dziękuję! To dla mnie złoto. Skoro Magdalena urodziła się w Chlewiskach i zmarła w 1870 r. mając 1,5 roku już w Sielcach, to bardzo precyzyjnie określa czas, w którym Gęborscy opuścili Chlewiska - musiał to być 1869 rok.
To niestety nie ta. Załączony akt informuje o zgonie Anieli, czteroletniej dziewczynki. Panowała wtedy, chyba, jakaś epidemia choroby wieku dziecięcego, bo wiele zgonów dzieci z jednej rodziny.
Dziękuję za sprawdzenie tego tropu.
Być może żniwo zebrała cholera lub szkarlatyna.
Z opracowania naukowego:
"Cholera pojawiała się jeszcze z różną intensywnością w Zagłębiu Dąbrowskim w kolejnych latach: 1852, 1855, 1866–1867, 1870, 1872–1873, 1894.
W 1874 roku wybuchła w Zagłębiu epidemia szkarlatyny, szczególnie niebezpieczna dla dzieci."
No to muszę zdobyć teraz akt ślubu Antoniego Gęborskiego z Amelią / Anielą Zych. Może da mi kolejny punkt zaczepienia do poszukiwań.