Dziękuję bardzo za wszystkie informacje i tłumaczenia.
Pozwoliło mi to skoczyć dwa pokolenia wstecz
Nieoceniona pomoc!
Rodzicami Antoniego Gęborskiego byli Maciej Gęborski i Marianna z d. Wróbel, dziadkami Kazimierz Gęborski i Marianna z d. Kapuścianka. I mam przy okazji od groma dodatkowych aktów dotyczących rodzeństwa powyższych osób. Muszę to sobie uporządkować...
Pozdrawiam serdecznie,
Zbigniew Maryański
Ostatnia6 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Zbigniew Maryański od.
Natknąłem się jeszcze przypadkiem na nieznany mi ślub:
Franciszek Józef Gęborski z Franciszką Nowak - 1908, Dąbrowa Górnicza. Franciszek był synem Jana Gęborskiego, mojego prapradziadka.
188 Huta Bankowa
Dąbrowa Górnicza 15/28. 10.1908 godz 20
Świadkowie Jan Łaszczyca 60 lat i Jan Gęborski 50 lat, cieśla z Huty Bankowa.
Dzisiaj zawarto małżeństwo.
Młody: FRANCISZEK JÓZEF GEMBORSKI, 24 lata, kawaler, urodzony Huta Bankowa, zamieszkały Reden, syn Jana i Franciszki z domu Jędrusik, małżonków Gęborski.
Młoda: FRANCISZKA NOWAK, 22 lata, panna, urodzona w Pobiedniku Małym i tejże parafii, zamieszkała Reden, córka Jana i Katarzyny z domu Wójcik.
W 1908 akt 100 i 1911 akt 131, również Dąbrowie Górniczej, śluby rodzeństwa Franciszka.
Proszę czytać literki "i". To informacje, które często pozwalają zapoznać się z danymi w akcie bez tłumaczenia. Polecam wszystkim!!!
Serdecznie dziękuję.
Ja niestety nie odczytam cyrylicy. Nawet jeśli są dopiski "po polsku" imion i nazwisk, to by mi umykała cała masa informacji.
Np. to, że Jan Gęborski został cieślą. Mój pradziadek Aleksander Gęborski (jego syn) był właśnie cieślą górniczym, więc pewnie przyuczył się tego u ojca lub razem z ojcem. Cenna informacja.