Mam dwa pytania, bo przez to prosiłam o tłumaczenie, bo ciekawi mnie to następne słowo za wdowa "in...?", i ważniejsze, czy "60 annorum ATATIS" można rozumieć, że moja pra... umarła STARSZA niż 60, czyli miała ponad 60tkę, bo nijak nie potrafię znaleźć jej aktu urodzin,a tym bardziej rodziców... I jak, na akcie ślubu jest Katarzyna Tyląnka to czy mogła nazywać się Tylnik??
Te ponad 60 nawet bardziej by mi pasowało do jej męża mojego pra... Mateusza ur 1732... Bo od chwili ślubu 29.5.1763 do śmierci w 1803 żyła 40 lat..
Mokari
Ostatnia6 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Monika Pyrgiel od.
inquilina to mieszkanka, lokatorka, komornica - chodzi o to, że nie miała już własnej chałupy, tylko mieszkała kątem u kogoś, zapewne z rodziny, może nawet u któregoś z dzieci.
ætatis to dopełniacz od ætas czyli wiek, czyli napisano, że zmarła w wieku 60 lat. Ale jak wiadomo, wiek zmarłych podawany w ówczesnych aktach zgonu był bardzo przybliżony, mogła mieć zarówno 50, jak i 70 lat. Sami ludzie nie bardzo wiedzieli, ile mieli lat, a co dopiero rodzina czy sąsiedzi zgłaszający księdzu fakt śmierci.
The following user(s) said Thank You: Monika Pyrgiel