Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny

Więcej
2 miesiąc 1 tydzień temu #47209 przez Honorata HUK/SKĄPSKA
Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny was created by Honorata HUK/SKĄPSKA
Bardzo proszę o przetłumaczenie z dokumentu z ksiąg ziemskich i grodzkich sieradzkich
informacji dotyczących Skąpskich. Interesuje mnie Andrzej Skąpski ze Skąpej  ( jego rodzice i rodzeństwo ). Szukam już o nim dość dawno informacji. To co zdołałam sama przetłumaczyć to chyba to, że Michał ( zmarł przed 1731 ) i Magdalena Zdychawska to byli jego rodzice. Czy Michał miał przed Magdaleną jeszcze jedną żonę i jakie mieli dzieci ? Przypuszczam, że ten Andrzej ( żona Jadwiga Witkowska ) był moim przodkiem i miał syna Józefa i Stefana. Czy Zofia i Marianna to są siostry Michała czy Andrzeja?. Czy Michał to jest syn Wacława i zofii Trzemeskiej, a Marianna Czartkowska i Aleksandra Biernacka to siostry Michała ( trzeci link ).  Nie musi być to dosłowne tłumaczenie, tylko chodzi mi o koligacje rodzinne. Pozdrawiam Honorata Huk ( z domu Skąpska ) skanoteka.genealodzy.pl/index.php?op=pg&...575&y=1723&zoom=1.75 skanoteka.genealodzy.pl/index.php?op=pg&...x=1618&y=1238&zoom=1 skanoteka.genealodzy.pl/index.php?op=pg&...g&x=213&y=282&zoom=1

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2 miesiąc 1 tydzień temu #47211 przez Rafał Molencki
Replied by Rafał Molencki on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
Trochę to skomplikowane i nie wiem, czy wszystko dobrze zrozumiałem, ale odczytuję to tak:

Andrzej Skąpski i nieżyĵący Michał byli braćmi. Siostrą ich była chyba Barbara, żona Stanisława ?Falkowskiego.
Wdową po Michale była Magdalena ze Zdzychowskich.
Michał był synem nieżyĵących Wacława i Zofii z Trzebińskich. Andrzej pewnie też, ale tego nie napisano. 
Marianna Czartkowska była córką nieżyĵących Andrzeja i Aleksandry z Biernackich. Nie potrafię wyczytać, jaki był jej związek ze Skąpskim, ale stanowi ona drugą stronę sporu.
Inne Zofia i Marianna były córkami Michała Skąpskiego i Magdaleny.
W akcie jest mowa o dobrach, m.in. w Skąpej, dzierżawach, pieniądzach (1500 złotych polskich I mniejszych sumach), zlocie, srebrze, perłach, etc.
To cenny dokument z ważnymi dla Pani informacjami genealogicznych, więc zleciłbym tłumaczenie tych dokumentów profesjonalnemu latyniście, gdyż nie mogę dać gwarancji na prawidłowość odczytania.

Więcej
2 miesiąc 1 tydzień temu #47212 przez Honorata HUK/SKĄPSKA
Replied by Honorata HUK/SKĄPSKA on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
Panie Rafale bardzo dziękuję.
Jeżeli Michał i Andrzej byli braćmi to niestety Andrzej nie jest tym moim bezpośrednim przodkiem ,
bo mój Andrzej ( synowie ; Stefan i Józef ) zmarł około 1786 roku. Będę dalej szukała i może znajdę wreszcie jego rodziców.
Są to na pewno moi jacyś przodkowie bo pochodzili ze Skąpej ( parafia Sulmierzyce ). Pozdrawiam Honorata Huk ( z domu Skąpska )

Więcej
2 miesiąc 1 tydzień temu #47214 przez Honorata HUK/SKĄPSKA
Replied by Honorata HUK/SKĄPSKA on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
Panie Rafale. Znalazłam następne informacje o Skąpskich i czy mogłabym jeszcze raz prosić o informacje ( koligacje ). Widzę, że jest tu Michał Skąpski ale chyba jego żona to Teresa ( może to 2 żona po Magdalenie Zdzychawskiej ). Jeżeli można prosić o Czartkowskich,  Biernackich i Skotnickich w powiązaniu ze Skąpskimi. Z góry dziękuję i przepraszam, że tak marudzę Honorata Huk ( z domu Skąpska )

Księgi ziemskie i grodzkie sieradzkie ; Prothocollon inscriptionum 1728-1731, sygn. 208, skan 105,106,
skanoteka.genealodzy.pl/index.php?op=pg&...pg&x=0&y=0&zoom=4.75
skanoteka.genealodzy.pl/index.php?op=pg&...ik=106.jpg&zoom=4.75

Więcej
2 miesiąc 6 dni temu - 2 miesiąc 6 dni temu #47215 przez Zbigniew Szlenk
Replied by Zbigniew Szlenk on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
Wiktor Skąpski ze Skąpy, Joanna Petrikowska, Wojciech Kołakowski, Stanisław Skąpski, Dorota Skąpska, Mikołaj Skąpski, Anna Skąpska to nazwiska, które pojawiają się w transakcjach majątkowych w księgach miejskich nr 3 Pajęczna, nr skanów 207, 212, 230, 253, 266, 277, 302, 313, 314. Transakcje te zawarto w latach 1617 – 1632, a dokumenty zostały sporządzone w języku łacińskim. Czy w pozostałych księgach miejskich występuje nazwisko Skąpski? Prawdopodobnie tak, tylko trzeba cierpliwie poszukać. A jest to niezła i dość trudna zabawa, bo nieraz trzeba długo się zastanawiać nad tym, "co pisarz miał na myśli”, pisząc bardzo niewyraźnie. Księgi miejskie Pajęczna są dostępne na szukajwarchiwach.gov.pl. Na Skąpskich trafiłem przypadkowo poszukując swoich pra. Pozdrawiam. Zbigniew Szlenk

Ostatnia2 miesiąc 6 dni temu edycja: Zbigniew Szlenk od.

Więcej
2 miesiąc 6 dni temu #47218 przez Honorata HUK/SKĄPSKA
Panie Zbigniewie. Będę szukać. Dziękuję Honorata

Czas generowania strony: 0,000 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie