Jak powstał pomysł napisania niniejszej pracy?
Początkowo wynikało to z potrzeby lepszego poznania okolic Czarnego Lasu. W roku 2001 rozpocząłem poszukiwania genealogiczne swoich przodków. Wiedziałem, że moja babcia pochodziła z Czarnego Lasu, z rodziny ewangelickich tkaczy. W Archiwum Państwowym zacząłem prowadzić kwerendy dokumentów, a w Czarnym Lesie odwiedziłem zaniedbany cmentarz ewangelicki. Ponieważ miejscowość ta była nieduża, w dokumentach parafialnych niewiele miejsca zajmowały akta mieszkańców wsi. Skłoniło mnie to do zastanowienia się nad następującą kwestią: czy nie byłoby pożyteczne oraz realne do zrealizowania zebranie w jedną całość wyniki analiz nad wszystkimi opisanymi dokumentami?
Podstawowe zadanie jakie przed sobą postawiłem to odpowiedzi na pytania: kiedy założono wieś Hilsbach /pierwsza nazwa/ oraz jak się ona rozwijała.
Już na wstępie należy zaznaczyć, iż dzieje miejscowości były niezwykle burzliwe – zarówno ze względu na uwarunkowania geograficzne jak i dzieje jej mieszkańców – Niemców i Polaków /w takiej właśnie kolejności/.
Znalezienie dokładnych odpowiedzi na postawione problemy jest w interesie wszystkich zainteresowanych jej historią czy w jakiś sposób z nią związanych . Z mojej strony było to pragnienie poznania swoich źródeł /moja babcia Otylia z d.Weber urodziła się w Czarnym Lesie w 1911 r./ oraz zauroczenie miejscowością wynikłe po pierwszej w niej obecności we wrześniu 2001 r.
Piotrze, ja kiedyś zacząłem pisać \"monografię/opracowanie historyczne\" Czarnego Lasu, jego wstęp powyżej, niestety ilość zebranych danych jest nadal za mała a odległość od AP za duża abym mógł realnie myśleć o dokończeniu tego tematu w pojedynkę.
Bardzo życzliwie do mojego pomysłu odniosła się Pani Irena Zalas z Czarnego Lasu - nauczycielka historii w tamtejszej szkole. Prowadziłem z nią korespondencję i otrzymałem kserokopię kroniki szkolnej założonej zaraz po II WŚ uwzględniającej historię szkoły i miejscowości.
Wracając na moment do Krotoszyna i Hellefeld to \"Przyjaciele Krotoszyna\" wydali opracowanie \"Szkoła w Hellefeld\" obejmujące okres od 1800do XIX wieku - niestety tylko po niemiecku.. Ale pewnie znalazłbym tam cenne informacje
witam, niestety nie mam tej książki, ale jeśli zechcesz wejść na
www.krotoschin.de
i zobaczyć czy można ją jakoś zamówić to będę wdzięczny.
próbowałem się kontaktować z autorami tej strony przez formularz zgłoszeniowy ale po angielsku i żadnej odpowiedzi nie dostałem<br><br>Edytowany przez: kukulat, w: 2008/10/24 23:18
Dostałam odpowiedz,że mają jeszcze jeden egzemplarz tej książki do sprzedania, podali adres banku, cena 20 euro, niestety nie podali czy jest dostępna w bibliotekach.
Jeśli będzie pan zainteresowany to prześlę panu tego meila.
Joanna