Początki poszukiwań - prośba o poradę- rodzina Kita (Żarki)

Więcej
3 tygodni 3 dni temu #44609 przez Malgorzata W
Wow - niesamowite! Nie miałam jeszcze okazji sprawdzać spisów ludności.
Czy pomoże mi Pan też odczytać ile lat miała druga córka - Wiktoria? Nie było jej w aktach urodzenia, które przeglądałam za lata 1763-1809... 
Mieli też służącego Wojciecha, ciekawe, że rodzina robotnika mogła sobie pozwolić na służbę! 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 tygodni 3 dni temu #44610 przez Rafał Molencki
Jakub Bąbka nie był robotnikiem, tylko pólrolnikiem (miał pół łanu), jak widać niebiednym, skoro zatrudniał służącego Wojtka. Dość często gospodarze przyjmowali chłopców i dziewczęta na slużbę za niewielkim wynagrodzeniem lub czasem tylko za zapewnienie wyżywienia.W zapisie z 1790 Kunegunda ma 3 lata, Wiktoria roczek, a na skanie 708 z 1791 odpowiednio 4 i 2. Najwidoczniej jednak spisujący pomylił dziewczynki, gdyż Kundzia urodziła się w 1789, a Wiktoria w 1786 (akt 30), czyli było dokładnie na odwrót. Proszę jeszcze sprawdzić, czy na pewno Adama i Katarzyny Kitów/Kitków nie ma w Przyłęku  - może coś przeoczyłem na skanach od 673 do 713  Może też być małżeństwo Adam i Katarzyna pod innym nazwiskiem/przydomkiem. Jeśli nie, to być może w roku spisu mieszkali np.w sąsiedniej parafii albo może Adam był w wojsku? Jest też możliwe, że zostali po prostu pominięci w spisie. 
Ponieważ w spisie Przyłęka występują inni Bąbkowie, Szwedowie i Kucharscy warto spojrzeć na ich wiek. Może u kogoś z rodzeństwa mieszkali jeszcze dziadkowie, a przynajmniej babcie. Tak czy inaczej, to tez Pani krewni, co mogą potwierdzac testy DNA, jeśli ich potomkowie dotrwali do dzisiejszych czasów. Ma Pani szczęście, że spisujący Przyłęk miał tak ładne i wyraźne pismo. Spisujący poprzedzającą Przyłęk parafię Przybynów, skąd się wywodzą moi przodkowie ojczyści, miał pismo okropne, miejscami ledwo czytelne - proszę zobaczyć na skanach przed 670.
The following user(s) said Thank You: Malgorzata W

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0,000 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie