Dziękuję bardzo! Na genetece są dane aktu małżeństwa jej rodziców: z 1882 roku, akt nr 21 z parafii Włodowice. Czy ma Pani wiedzę gdzie można szukać tego aktu? Na skanotece nie widzę parafii Włodowice.
O Wlodowicach już a forum pisano kilka razy.
Księgi z parafii są na FamilySearch. Dwa razy.
Raz w Katowicach, mniej, a drugi raz należy wybrać Wrocław i tam (pewnie przez omyłkę)
są właśnie Włodowice(dużo roczników) i Wojkowice.
Znalazłam już wcześniej i nawet zgrubsza
przetłumaczyłam.
21 Włodowice
Włodowice 10/22.05.1882 godz. 11
Mlody: BRONISŁAW KONIECZKO, kawaler, 26 lat, żołnierz rezerwy, syn Antoniego i Rozalii Widerskiej (w Genetece jest chyba Widańska, ale w akcie ślubu jego ojca 1845/27 zdj. 51, Żarki jest wyraźnie Widerska), urodzony w Żarkach, mieszkający w Zawierciu
Młoda: ANTONINA Lendor panna, 24 lata, córka zmarłego Marcina i Katarzyny z domu Bacior. urodzona i mieszkająca z matką w Włodowicach.
Akty ca przed 1868 będą po polsku, więc da Pan radę.
B. Szwarcer
Ostatnia1 miesiÄ…c 2 tygodni temu edycja: Barbara Szwarcer od.
Powiem Pani, że niby po polsku, a jednak te nazwiska nic mi nie mówią, do tego na genetece nie występują. Ja na pierwszy rzut oka rozczytałem:
- Laura (albo panna) Rozalia Widenska / Widerska (?) - za to na genetece często występuje Widera
- Katarzyna z Płońskich / odszyfrowane dzięki nazwiskom z genetece i tutaj jest dużo danych do dalszych analiz
- Katarzyna z Maciejskich (?)
- "w mieście Będziniu powiecie Churskim (?)"
Ostatnia1 miesiÄ…c 2 tygodni temu edycja: Filip Kowalski od.
Panna Rozalia Widerska/Wideńska? lat 18
Córka zmarłego Wincentego i Katarzyny z domu Madejska.
Będzin powiat olkuski
Nie wszystko musi być w Genetece.
Napisane w Będzinie. Są dwie opcje: parafia św. Trójcy (jest w genetece) i Będzin na FS.
Będzin Grodziec nie, bo to była samodzielna parafia zanim Grodziec stał się dzielnicą Będzina.